Cukrász

Szakma leírás

A szakma azonosító száma: 4 1013 23 01

Magyar Képesítési Keretrendszer szerinti szintje: 4

Iskolai előképzettség: Alapfokú iskolai végzettség (10 osztály)

Alkalmassági követelmények:

  • Foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat
  • Pályaalkalmassági vizsgálatű

 

Képzés időtartama: 2 év

Egybefüggő szakmai gyakorlat: van

A szakma keretében ellátható legjellemzőbb tevékenység, valamint a munkaterület
leírása:

A cukrász szaktudásának köszönhetően cukrászsüteményeket, fagylaltokat, bonbonokat, alkalmi díszmunkákat készít. Célja olyan cukrásztermék létrehozása, amely megjelenésében, alapanyag-felhasználásában és ízében is a legmagasabb minőséget prezentálja.
Alkotómunkája során szem előtt tartja a megrendelők igényeit, a cukrászati trendeket, új technológiai megoldásokat és a változatos, innovatív módszereket. Tudatos szakemberként számítja ki a hozzávalók mennyiségét, árurendelést, készletgazdálkodást végez, számításaihoz szoftvereket használ.

 

A szakképesítéssel rendelkező képes:

  • saját munkáját megszervezni, a munkájához szükséges anyagmennyiséget felmérni
  • élelmiszer előállítás higiéniai alapkövetelményeinek betartásával korszerű táplálkozáshoz mindjobban igazodó cukrászati terméket készíteni
  • cukrásztechnológiai alapműveleteket végezni
  • cukorkészítményeket előállítani
  • bevonó anyagokat készíteni, felhasználni
  • cukrászati félkész- és késztermékeket készíteni
  • uzsonnasüteményeket készíteni
  • teasüteményeket készíteni
  • kikészített süteményeket készíteni,
  • hagyományőrző cukrászati termékeket eredeti technológiával készíteni
  • nemzetközi trend szerint cukrászati termékeket készíteni
  • fagylaltokat, fagylaltkelyheket készíteni
  • pohárkrémeket, készíteni
  • bonbonokat készíteni
  • tányérdesszerteket készíteni
  • alkalmi díszmunkákat a vendég kérésének megfelelően elkészíteni.